• Stuwende kracht achter EHC Talenten neemt afscheid

Hoe een meisje dat eigenlijk niet mocht handballen, zomaar een sportcarrière van ruim 40 jaar volbracht… Jeannette Hooijmans (57) zet na tientallen jaren EHC-lidmaatschap een punt achter haar fraaie handballoopbaan. Ze speelt deze week haar laatste wedstrijd bij de damesrecreanten beter bekend als de ‘EHC Talenten’.

We gaan even terug naar de jaren 70: Jeannette moet thuis aardig wat ‘strijd’ leveren om te mogen handballen. Haar vader ziet het eerst niet zitten, maar Jeannette weet hem toch te overtuigen. Zo weten we nu, ruim 40 jaar later!

Jeannette start als tiener bij de jeugd van EHC en zorgt ervoor dat uiteindelijk haar gehele familie (vader, moeder, broer én zusje) op de handbal te vinden is.

Bijzondere ontmoeting in Engeland

Een belangrijke mijlpaal in haar handballoopbaan is het Paastoernooi in Engeland, waaraan Jeannette mag meedoen als zij ongeveer 16 jaar oud is. Dit is namelijk het moment dat zij Ben Hooijmans leert kennen, waarmee Jeannette later in het huwelijksbootje zal stappen!

Het moge duidelijk zijn dat Jeannette – niet vies van wat gezelligheid – zich in de jaren erna veel heeft laten zien op talloze EHC-feesten en -evenementen. Het schijnt dat Dick Klein zelfs nog een keer heeft moeten ‘ingrijpen’ na een feestavond op het internationaal toernooi. De precieze toedracht blijft wat vaag, maar we gaan er vanuit dat Dick haar niet voor niets heeft moeten thuisbrengen.

Ook op het sportieve vlak maakt Jeannette snel vorderingen binnen EHC. Al op jonge leeftijd gaat ze vanuit de A-jeugd naar Dames 2 en aansluitend naar Dames 1.

De geboorte van haar kinderen Daniëlle, Cynthia en Regina maakt dat Jeannette een paar jaar stopt met handballen. Maar… het bloed kruipt waar het niet gaan kan en via Dames 3 en Dames 2 keert Jeannette gewoon weer terug bij haar club.

Thuis bij de Talenten

Uiteindelijk volgt rond 2009 de overstap naar de damesrecreanten van EHC, waar zij nog tot op de dag van vandaag laat zien hoeveel pit, fanatisme en felheid zij in het spelletje wil leggen. Zelfs in haar allerlaatste zaalseizoen hebben we nog regelmatig de befaamde valworpen vanuit de hoek mogen bewonderen. ‘Ze komt eigenlijk na elke wedstrijd wel thuis onder de blauwe plekken’, weten ook haar man en kinderen anno 2019 te melden. En dat is zoals haar teamgenoten en andere toeschouwers Jeannette ook omschrijven: ‘lekker fanatiek, maar gelukkig nooit gemeen’.

Het is natuurlijk geen toeval dat de damesrecreantengroep van EHC de afgelopen tien jaar in aanwezigheid en onder leiding van Jeannette uitgroeide tot de befaamde EHC Talenten 😉. En het mooie is dat het ‘topniveau’ van deze groep ook feilloos gecombineerd wist te worden met ultieme gezelligheid! Hieraan heeft logischerwijs ook de jaarlijkse ‘hoogtestage’ in het Franse Equirre bijgedragen. Al was het maar omdat Jeannette te allen tijde waakte over de discipline, structuur en bijsturing van deze soms wat ‘stuurloze’ dames…

Waardevol vrijwilliger

Jeannette heeft altijd veel voor haar vereniging EHC gedaan. Ze gaf training, was jeugdscheidsrechter, floot haar wedstrijdjes tijdens het schoolhandbaltoernooi en stak de handen uit de mouwen bij het jaarlijkse internationaal toernooi.

En nu Jeannette haar handbalschoenen aan de wilgen hangt, moeten de EHC Talenten ook op zoek naar een nieuwe ‘leider’. Jeannette heeft namelijk niet alleen haar sportieve bijdrage geleverd aan dit team, ze deed ook jarenlang alle regeltaken van de damesrecreanten. En elk jaar organiseerde zij in die rol vol overgave het Joke Hummels Recreantentoernooi. Aan het begin van elk seizoen werd met drie andere ploegen gestreden om de eer én de allerlekkerste chocoladeversnaperingen.

Jeannette, de EHC Talenten gaan je missen! We gunnen je een heerlijk handbalpensioen en hopen je nog veel langs de lijn te zien of ‘op de thee’ te krijgen.