• Trainer André van den Bosch verlaat met trots EHC na handhaving

  Trainer/coach André van den Bosch kreeg afgelopen zaterdag een mooi cadeau van zijn spelers. Niet dat het een materiële waarde had, maar de vertrekkend oefenmeester van EHC uit Leidschendam-Voorburg ontving een overwinning in de laatste wedstrijd van het eredivisie-seizoen. ,,Met die beloning was ik heel blij”, glunderde Van den Bosch, die altijd tamelijk ingetogen overkomt.

  De 59-jarige trainer uit Papendrecht zag zijn manschappen bikkelen voor de punten zoals zij eigenlijk het hele seizoen al hadden gedaan. EHC promoveerde vrijwillig naar de eredivisie als middenmoter van de eerste divisie. Een groot avontuur met het risico wekelijks te worden weggespeeld door de meer ervaren teams. Maar onder aanvoering van de docent lichamelijke opvoeding aan het Johan de Witt-gymnasium in Dordrecht pakten zij de handschoen op.

  GEWENNING AAN HOGER NIVEAU

  Na een start vol hindernissen en hobbels ploeterde EHC door, rechtte de rug en groeide in de loop van het seizoen. Geleidelijk aan ontstond er gewenning aan het hogere niveau en in de tweede helft van de competitie kwamen daarmee ook de punten. Niet dienen als kanonnenvoer, nee, het werd eigenlijk steeds leuker en de spelers gingen er aan de hand van hun coach André van den Bosch in geloven.

  Met zelf een achtergrond als midopbouwer bij DES’72 in Papendrecht begreep hij wat zijn adepten moesten doormaken. Hij promoveerde destijds van de derde naar de eerste divisie. Hij werd jeugdtrainer bij DES in de jeugddivisie en had vervolgens op eerste divisieniveau afwisselend de mannen en de vrouwen van Saturnus, DES, Groene Ster, Westlandia, Haro, Saturnus én de vrouwen van Wings in de eredivisie onder zijn hoede. Hij trainde ook de keepers van DES’72/Haro in de eredivisie. Om uiteindelijk terecht te komen bij EHC via de eerste naar de eredivisie. Kortom: André van den Bosch beleefde plezier aan het handbaltraining geven en de clubs waren blij met zijn kennis en aanpak.

  KUNNEN NIVEAU EREDIVISIE AAN

  Van den Bosch enthousiast: ,,Ik heb het altijd met veel plezier gedaan. Veel mooie momenten beleefd en daar ben ik al die spelers en speelsters en clubs dankbaar voor. Er is dit jaar door de spelers van EHC geknokt en ik ben dan ook trots op dit team. De groei en de ontwikkeling van de spelersgroep was fantastisch. Onze doelstelling was dat de sfeer aan het einde net zo goed moest zijn als aan het begin. Ondanks de nederlagen. Dat is gelukt en drie wedstrijden voor het einde van de competitie hebben we ons veilig gespeeld. Dat is een knappe prestatie.”

  Hij vervolgt: ,,Daarmee hebben we óók aangetoond, dat we het niveau van de eredivisie aan kunnen. Er heeft zelfs nog meer ingezeten. Dat is dan volgend seizoen een mooie klus voor mijn opvolger. Maar na weer een heel jaar handbal met dertig wedstrijden wil ik meer tijd vrijmaken voor mijn familie en voor mijzelf met wandelen, fietsen en motorrijden. Even op adem komen en daarna zie ik dan wel weer verder wat ik ga doen.”

  AD SPORT/PETER LOTMAN