• Lid worden? Klik hier
    Proeftraining? Klik hier
  • Algemene informatie

    Voorwoord

    De handbalvereniging EHC is een bruisende, springlevende vereniging die veel te bieden heeft op het gebied van de handbalsport. Jong en oud kunnen zich ontwikkelen in deze tak van sport. Of je nu recreatief wilt handballen of de prestatie belangrijker vindt of van beiden een beetje. Ook als de iets minder fanatieke recreant of trimmer kun je bij ons je conditie op peil houden. Binnen de vereniging is daar alle ruimte voor. Een doordacht beleids- en toekomstplan van training en begeleiding is afgestemd op de mogelijkheden en de inzet van de verschillende spelers.

    De evenwichtige opbouw vanaf jeugd tot senior zorgt ervoor dat er voldoende doorgroeimogelijkheden zijn binnen de vereniging.

    Daarnaast worden er jaarlijks vele activiteiten georganiseerd, zowel op het sportieve als op het sociale vlak, die er toe bijdragen dat de vereniging een aantrekkelijke plaats is om te vertoeven.

    Spelvreugde, eerlijkheid, sportiviteit, prestatie en verenigingszin staan hierbij centraal.

    Om er voor te zorgen dat alles binnen de vereniging goed blijft verlopen zijn er, naast het dagelijks bestuur, vele vrijwilligers wekelijks actief. Goede onderlinge communicatie, ook naar de leden toe, is daarbij noodzakelijk en onmisbaar.

    Om dit te bereiken is dit informatieboekje samengesteld, waarin alle wetenswaardigheden en belangrijke adressen vermeld staan.

    Mochten er vragen zijn of heb je suggesties, maak dit dan aan het bestuur bekend.

    Het bestuur van EHC wenst jou een sportief seizoen toe!

    Geschiedenis

    De geschiedenis van EHC gaat al bijna vijftig jaar terug. In 1948 werd de Haagse handbalvereniging H.I.O.S. opgericht. Een jaar later in 1949 kwam in Voorburg de vereniging Wilhelmus tot stand. De dames van deze club behaalden sportief gezien de hoogste eer door in het veldhandbal landskampioen te worden.

    Kort na Wilhelmus werd in 1951 in Leidschendam de vereniging R.K.H.V.L. opgericht. Wilhelmus en R.K.H.V.L. gingen in 1964 een fusie aan. Daarmee ontstond de vereniging Eridos.

    De laatste fusie stamt uit 1967. Toen gingen Eridos en H.I.O.S. in elkaar over onder de voor de hand liggende naam: ERIDOS-HIOS-COMBINATIE.

    Deze lange naam leidde al snel tot EHC, waarmee de afgelopen zevenentwintig jaar aan de "handbalweg" werd getimmerd en met succes. De vereniging is een niet meer weg te denken handbalclub geworden binnen de regio Den Haag.

    De laatste jaren zien wij een stijgende lijn, niet alleen in het ledenaantal maar ook in het prestatieniveau. Momenteel zijn er drie heren- en twee dames seniorenteams waarvan het eerste heren team op landelijk niveau spelen. Met daarbij twaalf jeugdteams, neemt EHC een belangrijke plaats in "als goede middenmotor" binnen de regio. Ook het dames recreantenteam is een visitekaartje van de vereniging, terwijl de heren trimgroep wekelijks aan de conditie schaaft.

    De toename van leden en hogere technische kwaliteit vraagt natuurlijk aanpassingen binnen onze accommodatie. Deze bestaat uit twee verharde velden waardoor wij meer trainingsfaciliteiten hebben en de jeugdteams niet meer hoeven uit te wijken naar de zaterdag.

    Sinds 2005 beschikt EHC over nieuwe kleedkamers. En als de gemeente ons de "ruimte" wil geven hebben wij nog enkele plannen klaar liggen om onze accommodatie te moderniseren zodat deze te gebruiken is voor alle groepen binnen onze vereniging.

    Sinds februari 2019 beschikt EHC over een eigen Ballonhal, waardoor alle wedstrijden nu op het eiegn complex gespeeld kunnen worden. De veld wedstrijden op de buitenvelden en de zaalwedstrijden in de Ballonhal.

    Structuur

    Binnen de vereniging vinden allerlei activiteiten plaats, niet alleen op het gebied van trainingen en wedstrijden. Ook de diverse commissies zoals bijvoorbeeld de toernooi- en feestcommissie bieden ondersteuning. Om al deze verschillende activiteiten goed op elkaar te laten afstemmen en het voor iedereen duidelijk te laten zijn wie voor wat verantwoordelijk is, is een goede organisatiestructuur noodzakelijk. Onze organisatie is dusdanig ingericht dat er niet op twee plekken binnen de vereniging hetzelfde werk wordt gedaan.

    Vanaf dit punt staan de verschillende rubrieken zoveel mogelijk in alfabetische volgorde;

    1. Activiteiten

    Behalve de competitie organiseren wij voor de verschillende leeftijdsgroepen ook andere activiteiten o.a.

    • Trainingskamp voor de jeugd
    • Sponsorloop
    • Grote clubactie
    • Feestavonden
    • Familiedag
    • Deelname aan toernooien
    • Schoolhandbaltoernooi
    • Spelregeltest
    • Sinterklaasfeest
    • Kerstdiner
    • Lente Crea
    • Klaverjasavonden
    • Enzovoorts

    2. Afkeuringen

    Gedurende het zaalseizoen, dat van medio oktober tot medio maart loopt, zijn er natuurlijk geen afkeuringen. Tijdens het veldseizoen moet je altijd naar het veld komen, omdat de scheidsrechter alleen ter plaatse het veld kan afkeuren. Alleen uitzonderlijke weersomstandigheden kunnen aanleiding geven om de wedstrijden te annuleren.

    3. Afmelden voor wedstrijd

    Handbalsport is een teamsport. Schrijf daarom alleen in uiterste noodzaak af, aangezien je team en dus je medespelers hierdoor gedupeerd kunnen worden.

    Moet er onverhoopt toch voor een wedstrijd worden afgeschreven, dan dient dit te gebeuren uiterlijk vrijdagavond 19.00 uur bij de betreffende teamleider.

    4. Blessurepreventie

    Voor een wedstrijd of een training is het opwarmen van het lichaam erg belangrijk. Deze ??warming-up?? gebeurt door 5 minuten in rustig tempo in te lopen gevolgd door rek-en strekoefeningen. Tot slot enkele balworpen op de keeper. Na de wedstrijd is het verstandig om rustig uit te lopen ??Cooling down??, gevolgd door rek- en strekoefeningen. Hierdoor wordt voorkomen dat men spierpijn c.q. stijfheid krijgt. Voor een handballer is de keuze van de sportschoenen heel belangrijk. Een handbalschoen moet een vlakke zool hebben, waarbij het profiel het draaien toelaat. De hiel moet stevig zijn en enige schokdemping is, in verband met het vele springen, ook gewenst. Koop altijd een schoen die goed om de voet past.

    Daarnaast is het aan te bevelen om kniebeschermers te dragen, waardoor bij valpartijen de knieën zijn beschermd tegen blessures.

    5. Contributie

     

     

    Klik op deze link voor de contrbutiebedragen

     

    EHC is deelnemer aan de ooievaarspas. Op vertoon van de ooievaarspas kan korting worden verkregen.

    6. Competitiewedstrijden

    Onze vereniging neemt deel aan twee competities: de veldcompetitie en de zaalcompetitie. De veldcompetitie wordt gespeeld in de maanden augustus, september, oktober en na de winter in de maanden april,  mei en juni. De zaalcompetitie loopt van half oktober tot en met half maart.

    Bij de C en D-jeugd wordt er na de eerste helft van de veldcompetitie een eindstand opgemaakt. Daarna wordt een nieuwe poule-indeling gemaakt voor de competitie in het voorjaar. In deze categorie bestaat er geen promotie en degradatie.

    De kabouters en mini's spelen wedstrijden waarvan geen standen worden bijgehouden. De spelvreugde staat hierbij centraal.

    De wedstrijdduur is voor de volgende categorieën:

     H-Jeugd     2 x 15 minuten
     F-jeugd                      2 x 15 minuten
     E-Jeugd                       2 x 20 minuten
     D-eugd                       2 x 20 minuten
     C-jeugd                       2 x 25 minuten
     B-jeugd                       2 x 25 minuten
     A-jeugd                       2 x 30 minuten
     Senioren                      2 x 30 minuten

     

    7. EHBO

    Voor kleine blessures, waarbij eerste hulp noodzakelijk is, vind je een verbanddoos in het clubhuis (achter de bar). 

    Bij veel voorkomende blessures zoals verstuikingen; verrekkingen geldt het enige advies: 

    DIRECT KOELEN.

    Als je twijfelt ga dan altijd naar de eerste hulp van het ziekenhuis. Heb je last van zwakke enkels, of je wilt je vingers e.d. beschermen dan is er tegen inkoopprijs sporttape te koop. Je teamleider kan je vertellen bij wie dit te verkrijgen is.

    8. Fairplay/ Sportiviteit

    Binnen de vereniging gelden de volgende tien regels:

    • Handbal is een teamsport, hetgeen betekent dat je team iets kan bereiken door tolerantie en inzet.
    • Je eigen bijdrage en houding is bepalend. Je kunt elkaar duperen of stimuleren.
    • Felle kritiek op medespelers wordt niet gewaardeerd, wel opbouwende kritiek.
    • Schuttingtaal door spelers, coaches en aanwezige ouders is niet acceptabel. Een ieder heeft de verplichting de ander daarop te wijzen.
    • Schoppen, slaan, spugen naar de tegenstander of medespeler wordt niet getolereerd.
    • Positief gedrag ten opzichte van de scheidsrechter staat voorop ook als je denkt dat hij partijdig is.
    • Na afloop van de wedstrijd bedankt de aanvoerder de scheidsrechter, wordt er altijd "afgegroet" en bij verlies wordt de tegenpartij gefeliciteerd.
    • Alcohol en roken gaan niet samen met sport. Wij zullen dit gebruik dan ook ontmoedigen. EHC is trouwens een Rookvrije Vereniging.
    • Geen enkele vorm van soft- en harddrugs wordt toegestaan.

     

    Fairplay staat bij onze vereniging hoog aangeschreven. Overtredingen kunnen ernstige blessures veroorzaken, daarom is een goede zelfbeheersing van de spelers van belang. In dit verband zijn normen en waarden heel belangrijk. Wij verwachten dan ook van onze spelende leden, kaderleden en supporters correct en sportief gedrag. Tegen wangedrag zal het bestuur maatregelen nemen. Leden zijn verplicht strafzaken binnen 24 uur te melden bij het secretariaat.

    9. Leeftijdsgroepen:

     H-Jeugd                      5  en  6  jaar
     F-Jeugd                         7  en  8  jaar
     E-jeugd                        9  en 10 jaar
     D-jeugd                       11 en 12 jaar
     C-jeugd                      13 en 14 jaar
     B-jeugd                       15 en 16 jaar
     A-jeugd                      17 en 18 jaar
     Senior                         19 jaar en ouder

    Bij de H, F, E en D-jeugd wordt er gemengd gespeeld. In de hogere leeftijdsgroepen spelen jongens, meisjes, dames en heren in aparte teams.

    10. Opzeggen lidmaatschap

    Indien je het lidmaatschap van de vereniging wilt beëindigen behoort dit altijd schriftelijk via de Ledenadministratie (ledenadministratie@hv-ehc.nl) of via DEZE LINK te gebeuren 

    De uiterste datum waarop schriftelijk opgezegd kan worden voor het volgend seizoen is 31 mei.

    Opzegging nà 31 mei wordt gezien als opzegging gedurende het verenigingsjaar. De contributie is dan ook verschuldigd voor het gehele verenigingsjaar.

    11. Scheidsrechters

    Iedere handbalwedstrijd die gespeeld wordt, staat onder leiding van één of twee scheidsrechter(s) of een spelleider. Dit zijn mensen die dit op vrijwillige basis doen en het mogelijk maken dat je een wedstrijd kan handballen.

    Reageer niet op een beslissing van de scheidsrechter. De reden is simpel: het is verspilde energie, je jaagt de scheidsrechter in het harnas en het betekent verlies van je eigen concentratie en dat van je teamgenoten.

    Protesteren past niet bij presteren.

    Bedenk nogmaals: om te kunnen handballen hebben wij scheidsrechters nodig en de "scheids" is ook maar een mens.

    12. Sponsors/adverteerders

    Onze vereniging kan niet zonder sponsors. Daarom zijn wij de volgende bedrijven erkentelijk voor hun bijdrage als hoofd of shirtsponsor:

    Xcelsior, OD-Design , Hummel, De Deugd Deugdelijk werk, Intecsea, Eind goed Al goed, De administrateur, Bos Meubelen en B&B Healtcare .

    Daarnaast kent onze vereniging nog meer bedrijven die ons steunen via een advertentie op onze site of eventueel een reclamebord langs het veld

    13. Sportkleding

    De hele vereniging is verplicht te spelen in dezelfde kleding dus:

    • Herenlijn: Shirt Hummel Team Kobalt-wit met bijbehorende Hummel broek Wit-Kobalt
    • Dameslijn: Shirt Hummel EvertonKobalt-wit met bijbehorende Hummel broek Kobalt-blauw
    • Witte sokken

    Het shirt wordt door de vereniging geleverd en blijft eigendom van de vereniging. Voor het gebruik hiervan zit een kleine vergoeding in de contributie.

    Er zijn teams die trainingspakken hebben van een kledingsponsor. Deze pakken mogen uitsluitend worden gebruikt vóór en na de wedstrijden Dus niet bij trainingen en ook niet bij activiteiten die niets met EHC te maken hebben. 

    14. Teamindelingen

    Bij onze vereniging ligt de nadruk op het beoefenen van de breedtesport, dat wil zeggen dat wij iedereen de mogelijkheid bieden om de handbalsport te beoefenen. Naar inzet en kunnen worden de spelers gestimuleerd zo optimaal mogelijk hun sport te beleven en te verbeteren. Daarnaast is er ook een onderverdeling naar selectie-wedstrijdsport. Hiermee bedoelen wij dat het leveren van meer gerichte sportprestaties voorop staat. Dit houdt onder meer in dat van deze groep spelers verwacht wordt dat zij tweemaal in de week de trainingen volgen. De selectieteams bestaan uit de hoogste teams uit de C-B-A-leeftijdsgroepen en senioren. Tot de selectie behoren ook spelers die in lagere teams handballen, maar vanwege hun toekomstige ontwikkeling op uitnodiging wekelijks de training met het selectieteam volgen.

    Bij jeugdleden kan het onderscheid tussen de wedstrijdsport en de selectie-wedstrijdsport betrekkelijk zijn. Zij zijn tenslotte nog volop in ontwikkeling. Lichamelijke factoren en motivatie veranderen voortdurend. Instroming naar de selecties is daarom altijd mogelijk.

    Door de Technische Commissie wordt in goed overleg met de trainer/coach bepaald in welk team je geplaatst wordt, of je nu bij de jeugd speelt of een senior bent. De keuze is mede afhankelijk van wat je zelf wilt en wat je mogelijkheden zijn. Kies je voor meer prestatie dan zal er meer van je verwacht worden. Niet alleen een wedstrijdje spelen, maar ook intensief trainen.

    15. Trainingen

    Zowel de veld- als zaaltrainingen vinden de trainingen plaats op het sportpark "Westvliet".

    Op de site www.hv-ehc.nl  wordt het trainingsschema vermeld, onder het hoofdmenu "PROGRAMMA".

    Met betrekking tot de trainingen gelden de volgende regels:

    Het bezoeken van de trainingen is niet vrijblijvend maar verplicht. Bij verhindering verwachten wij dat je dit aan de trainer/ster bekend maakt. Ook een trainer/ster bereidt een trainingsprogramma voor, en het aantal aanwezigen is daarbij een belangrijk gegeven.

    Van de leden wordt verwacht dat zij op tijd op de training aanwezig zijn. Dit wil zeggen 15 minuten voor aanvang, zodat de training op tijd kan aanvangen.

    Trainen moet gebeuren in correcte sportkleding, dus niet in een spijkerbroek. Het dragen van goed schoeisel is verplicht. In de zaal mogen de sportschoenen niet vooraf op straat gedragen zijn en ook zwarte zolen zijn niet toegestaan.

    Tijdens de trainingen buiten in de open lucht is het dragen van een trainingspak aan te raden om bij wisselende omstandigheden, afkoeling te voorkomen.

    Bent je geblesseerd dan kan je natuurlijk wel naar de training komen kijken. Bovendien weet het team dan hoe het met je blessure gaat. Afhankelijk van de soort blessure is het misschien mogelijk toch in een aangepaste vorm mee te trainen.

    16. Toernooien

    Jaarlijks houdt EHC aan het begin van het seizoen (laatste weekend zomervakantie basisscholen) het grote Internationale toernooi waaraan vele binnen- en buitenlandse verenigingen deelnemen.

    17. Vervoer

    Om te zorgen dat de spelers ook naar uitwedstrijden kunnen gaan, verwachten wij dat alle ouders zich hiervoor inzetten. Via de leiding zullen de ouders worden benaderd, om gedurende 2 à 3 uitwedstrijden de spelers te vervoeren. Laat u niet verleiden om teveel spelers in de auto mee te nemen. Het vervoer moet verantwoord gebeuren volgens de wettelijke regels. Wij verwachten wel dat u een inzittendeverzekering heeft.

    Waakt er voor dat U later nooit nalatigheid verweten kan worden.

    18. Verzamelen

    Het verzamelen voor de wedstrijden vindt plaats bij het clubhuis van EHC, tenzij er met de trainer/coach een andere afspraak is gemaakt

    19. Verzekeringen

    De leden van EHC, die bij het Nederlands Handbal Verbond zijn ingeschreven, zijn verzekerd door middel van een zgn sportverzekering. Deze verzekering is enige jaren geleden ontwikkeld op initiatief van het NOC*NSF. De verzekering bestaat uit twee rubrieken nl. een aansprakelijkheidsverzekering en een ongevallenverzekering. Je kunt als lid van EHC aan een ander schade toebrengen, maar er kan je zelf ook iets overkomen. Als je tijdens een training of wedstrijd een ongeluk krijgt waarvan je blijvend last houdt, wordt er gesproken van blijvende invaliditeit.

    Bijvoorbeeld: tijdens een wedstrijd breek je zo ongelukkig een enkel, dat je voet vastgezet moet worden. In zo'n geval kan je beroep doen op de ongevallenverzekering. Er wordt dan door de verzekeringsmaatschappij bekeken of je in aanmerking komt voor een eenmalige uitkering.

    Maar ook bij een simpel letsel bestaat de kans op vergoeding van kosten. Als er een schade door jou wordt veroorzaakt, of je krijgt een ongeval, dan dien je dit direct te melden bij het secretariaat. Een volledige en accurate schademelding bespoedigt de afhandeling. Je dient je na een ongeval met letsel direct onder behandeling te stellen van je huisarts. De rekening voor geneeskundige of tandheelkundige behandeling dien je in bij je eigen ziektekostenverzekering. Neem in geval van twijfel altijd contact op met het secretariaat. Door een te late melding van schade of ongeval verlies je de kans op een uitkering door de maatschappij.

    20. Waardevolle voorwerpen

     Als je waardevolle dingen, zoals je handbal, Smartphone, geld of sieraden meeneemt naar een training of wedstrijd, zorg er dan voor dat je deze spullen niet achterlaat in de kleedruimte. Neem ze liever mee in je sporttas naar het handbalveld of naar de trainings-/wedstrijdzaal. Of nog beter: geef ze af aan je teamleider !!

    21. Web-site

    Indien je beschikt over een internet aansluiting dan kun je alles omtrent onze vereniging Online bekijken onder het volgende adres:  www.hv-ehc.nl

    22. Zaaldienst

    Tijdens de zaalperiode worden senior leden alsmede de oudste A-jeugdleden door het wedstrijdsecretariaat aangewezen om, gedurende een tijdsdeel op de zondag, toezicht te houden als zaalwachter. Zij zijn dan verantwoordelijk voor het ongestoord laten verlopen van de wedstrijden conform de richtlijnen.

    In sporthallen is het verboden te roken, te eten en te drinken. Verder is het niet toegestaan om tijdens wedstrijden langs de zijlijn te ballen. Dit is gevaarlijk en leidt de teams in het veld af. Warmlopen langs de zijlijn mag wel mits dit niet storend is.